Schizandra čínska (Schizandra chinensis)

Pridané: 20.03.2018

Schizandra čínska čiže klanopraška čínska (Schizandra chinensis) pochádza z Číny, Japonska a južného Sachalinu.
V tradičnej čínskej medicíne sú jej plody pre výnimočne koncentrovaný obsah zdraviu prospešných látok používané už tisícky rokov. Hlavnou účinnou látkou rastliny je látka zvaná Schizandrin a Gomisin A.
Pre medicínske účely je možné použiť všetky jej časti vrátane koreňov. Prakticky celá rastlina je jedlá, avšak najviac sa využívajú veľké zubaté listy a hroznovité červené plody, ktoré tvarom i vzhľadom pripomínajú plody červených ríbezlí. Z oboch sa pripravuje tinktúra alebo čaj a konzumovať ich môžete čerstvé, ale aj sušené.

Taktiež si ich môžete pripraviť podľa niektorého z našich receptov.

Vzhľadom k mimoriadne podporným účinkom pri liečbe niektorých chorôb súčasného, tzv. "moderného" a často stresujúceho životného štýlu sa schizandre čínskej v celom svete venuje značná pozornosť. Plody schizandry majú tak ako väčšina bobuľovitého ovocia všestranné využitie.

Ako Schizandru ochutnať

Najbežnejšou formou podávania schizandry je tinktúra, menej častá je potom forma práškovej schizandry. Veľmi dobrým variantom pre domáce spracovanie listov a plodov z schizandry je čaj formou nálevu. Bez obáv môžete schizandru tiež usušiť alebo zamraziť na neskoršie použitie.

 


Schizandra čínska v mede

Výnimočným spojením vlastností schizandry s našim obľúbeným medom vznikla Schizandra čínska v mede. Podiel schizandry v mede je však poctivý, celých 5 %, takže dospelým odporúčame maximálne 2 kávové lyžičky denne, deťom starším ako 3 roky len jednu. Schizandra čínska v mede je ideálna napríklad k natretiu na chleba alebo na osladenie čaju.

Z plodov schizandry môžete pripraviť džem, kompót, sirup alebo najrôznejšie nápoje. Jej bobule sú výborné i kandizované. Plody sa také zvárajú spoločne s medom a vodou a z tejto zmesi potom vzniká polievka špecifickej chuti. Plody môžete samozrejme jesť i čerstvé, výborne tiež ochutí jedlá, ktoré pripravujete v kuchyni bežne. Odporúčame ju predovšetkým do ryžových, ovsených a iných kaší, pri príprave polievok alebo omáčok a k pokrmom z mäsa. Veľmi dobre dochutí aj fazuľu a strukoviny.

 

Pripravte si nálev zo Schizandry

Rozdrvte 10 gramov plodov (vrátane semienok) a zalejte ich 200 ml horúcej vody. Nechajte 20 minút lúhovať. A môžete rovno podávať. Avšak všetko s mierou, odporúča sa dvakrát denne jedna polievková lyžica tejto zmesi. A najlepšie urobíte, ak zjete aj vylúhované plody.

 

Uvarte si zo schizandry čaj

 

Pre čaj zo schizandry môžete využiť listy i výhonky. Môžete ho pripravovať rovno z čerstvo odtrhnutých listov alebo časti rastliny naopak usušiť, uskladniť a nechať si ich napríklad na zimu.

Listy či časti rastliny zalejte horúcou vodou, nechajte aspoň 15 minút lúhovať a už sa môžete usadiť do kresla a na chvíľu iba relaxovať so šálkou dobrého čaju, ktorý výborne chutí osladený medom.


Vyskúšajte sirup zo Schizandry

Bobule dobre poumývajte vodou a šetrne, aby ste nepoškodili semienka, vytlačte šťavu. Tú zmiešajte s cukrom v pomere 1:2 a na miernom ohni ohrievajte až do rozpustenia cukru. Vzniknutú šťavu rozlejte do sklenených uzatvárateľných fľašiek, uskladnená v chladnej miestnosti vydrží pomerne dlhú dobu. Sirup je výborný na osladenie čaju či ochutenie vody.



* Vzhľadom k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady európskeho spoločenstva č. 1924/2006 nesmieme u tohto produktu uvádzať žiadne ďalšie informácie a zdravotné tvrdenia. O konkrétnych obsahových latkách a účinkoch Schizandry čínskej si preto, prosíme, prečítajte v externých zdrojoch na internetu.


zdroj:www.pleva.cz


Späť na zoznam článkov
Zatvoriť

K článku neboli pridané žiadne komentáre vložiť nový komentár

Copyright 2013 - 2019 © Pleva-sk.sk