RECEPT : Lahodný domáci džem s medom

Pridané: 10.07.2017

Pripravte si džem plný ovocie a medu. S týmto receptom to zvládnete raz dva.

Tento postup je vhodný preakýkoľvek druh ovocia - sladkosť potom laďte podľa svojej chuti.

 

Sú 2 jednoduché spôsoby ako džem pripraviť:

1. Vybrané ovocie môžete rozmixovať a potom zahriať a pridať med so želírovacím prípravkom.

5 minút prevaríte a nalejete do čistých pohárikov, zavriete, položíte dnom dohora a nechajte vychladnúť. Vzniknutý džem potom ale trochu vybledne.

2. Ovocie vložte do veľkého hrnca a podlejte cca 0,5-1dcl vody a pomaly za občasného miešania varte, až sa ovocie rozpadáva. Až budete s konzistenciou ovocia spokojní, pridajte med a prípravok na želírovanie. Vzniknutý džem má krásnu konzistenciu s kúskami ovocia a zachováva jasné farby.


Suroviny:

Jahodový džem s medom
  • 1 kg čistého ovocia
  • 350g medu
  • pomôcka k želírovaniu najlepšie 3:1
  • cca 0,5-1dcl vody na podliatie (ak budete ovocie variť)
  • 1 lyžica vanilkového cukru

Postup:

Rozvarte (alebo rozmixujte) ovocie. Zmiešajte 1 lyžicu cukru s prípravkom na želírovanie. Zmes vysypte do horúceho ovocia a 5 minút povarte. V poslednej minúte pridajte med.

Správnu konzistenciu vyskúšajte tak, že dáte jednu lyžičku džemu na tanierik a necháte úplne vychladnúť.

Horúci džem lejte do pripravených čistých pohárov. Keď pokvapkáte hrdlo, vždy ho dôkladne očistite- džem by sa mohol začať kaziť, pretože by nebol správne uzatvorený. Zavrite a otočte dnom dohora a nechajte vychladnúť.


POZOR: U ovocia ktoré kupujete alebo zbierate na litre - napríklad brusnice a maliny, nezabudnite na to, že 1 liter nie je 1kg.


Zdroj: www.pleva.cz


Späť na zoznam článkov
Zatvoriť

K článku neboli pridané žiadne komentáre vložiť nový komentár

Copyright 2013 - 2019 © Pleva-sk.sk