Recept: Vianočný perník

Pridané: 03.12.2019

Vianočný perník

ingrediencie:


250g medu,

150g prírodného cukru,

100g masla,

500g hladkej múky,

1 lyžička nového korenia,

1/2 lyžičky škorice,

trochu mletého klinčeka,

štipka kardamónu,

muškátového kvetu a anízu,

1 prášok do pečiva,

1/4 lyžičky soli,

2 vajcia ,

papier na pečenie alebo tuk a strúhanka na vymazanie a vysypanie formy,

20 lúpaných mandlí

 

postup:

Med, cukor, maslo a 3 lyžice vody trochu zohrejeme a zmiešame v hustú hmotu.

Necháme ochladiť.

Múku, mleté alebo rozklepanie korenie a prášok do pečiva zmiešame.

Vajcia vmiešame do medovej hmoty, postupne pridávame k múke a vymiešame cesto. Tortovú formu vymastíme a vysypeme strúhankou alebo hrubou múkou.
Cesto vlejeme (skôr vložíme, je dosť husté) do formy, povrch uhladíme a ozdobíme mandľami.

Pečieme asi 50 minút pri 175 ° C.

Upečenie skúsime špajlou.

Po vytiahnutí z rúry necháme ešte 30 minút vo forme.

Potom perník vyberieme z formy, pevne zabalíme do fólie alebo alobalu a prvýkrát ochutnáme najskôr za 2 dni. Pevne zabalený vydrží niekoľko týždňov čerstvý (nemám overené, na to je moc dobrý, ale za týždeň je naozaj o poznanie lepší, ako za dva dni).
Ak sa nám nechce mleté korenie, môžeme použiť kúpenú zmes perníkového korenia alebo kypriaci prášok do perníka, v tom prípade vynecháme prášok do pečiva.

 

zdroj: www.pleva.cz


Späť na zoznam článkov
Zatvoriť

K článku neboli pridané žiadne komentáre vložiť nový komentár