Tradičné veľkonočné pečivo

Pridané: 20.03.2018

Veľká noc sa nám blíži, a tak sme sa rozhodli, vyhľadať pre Vás pár tradičných veľkonočných receptov, samozrejme s medom :)

Baranček

 

Žĺtky s medom, cukrom a tukom vyšľahajte do peny. Pridajte tvaroh a múku s práškom do pečiva, nakoniec posekané sušené ovocie a tuhý sneh z bielkov. Pečte v dobre vymastenej a vysypanej forme na 180 ° C asi 45 až 60 minút. Vždy rešpektujte skúsenosti s vlastnou rúrou. Po vychladnutí môžete poliať čokoládou.

Upozornenie: Pri použití obyčajného (fosfátového) prášku do pečiva sa do formy barančeka vojdú 2/3 cesta. Pri použití pečenie prášku s vinným kameňom sa zmestí celá dávka.

 


suroviny:

     3 vajcia
     150 g práškového cukru
     100 g medu (tekutého)
     1 maslo (Hera)
     1 tvaroh vo vaničke
     300 g polohrubej múky
     1 prášok do pečiva
     citrónová kôra
     100 g hrozienok + 100 g sušených sliviek (pomer je ľubovoľný, ale tento nám chutí najviac)



zdroj: www.pleva.cz

 

 

Mazanec

Na mazanec používame overený recept na vianočku.

Postup pre tvorbu kvásku: Miešajte droždie s medom, z toho vznikne tekutina a pridajte vlažnú vodu a múku a zamieste redšie cesto, ktoré nechajte pod utierkou kysnúť 45 minút.
Tradiční velikonoční pečivo - mazanec, Pleva


Postup pre výrobu mazanca
:

Všetky suroviny zo zoznamu nižšie (nezabudnite na kvások) zamieste, vznikne cesto, prikryte ho utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 a ½ hodiny.

Vyberte z misy, rozdeľte na dva diely a vypracujte cesto do tvaru mazanca. Položte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite vajcom a môžete rovno aj posypať plátkami mandlí. Pečte na 180 ° C počas 30 až 40 minút.

Rešpektujte skúsenosti s vlastnou rúrou, ja osobne musím dávať plech do spodnej časti rúry, aby sa mazance nepripálili, a navrch dávam alobal alebo papier na pečenie.

Recept je síce časovo náročnejšie, ale tá chuť je nezameniteľná!

Suroviny na cesto:

     120 ml vlažnej vody
     125 g masla (zmäknuté alebo rozohriate)
     100 g cukru
     lyžičku soli
     530 g hladkej múky
     15 g rozšľahaného vajcia (naozaj presne, už o 5 g viac urobí cesto tuhšie)
     hrozienka, sušené marhule, slivky - to už záleží na vašej chuti

Suroviny na kvások:

     150 ml vlažnej vody
     80 g medu
     38 g droždia
     190 g hladkej múky

 zdroj: www.pleva.cz


Späť na zoznam článkov
Copyright 2013 - 2019 © Pleva-sk.sk