Zdravé vianočné pečivo

Pridané: 20.11.2017

Už keď začnú opadávať prvé listy zo stromov, veľa z nás sa začína tešiť na Vianoce, sviatky pokoja, mieru a pohody. Gazdinky a mamičky potom veľmi často trápi, aké pečivo deťom i návštevám ponúknuť.

Ak totiž človek nad svojou životosprávou aspoň trochu premýšľa, príde mu pomerne nelogické zjesť na návštevách cez sviatky viac sladkého ako za celý zvyšok roka dohromady.

Pripravili sme pre vás výber zdravých surovín na vianočné pečivo a tri recepty na zdravé cukrovinky.

Zdravé cukrovinky začínajú u zdravých surovín

Ak to myslíte so zdravým pečením naozaj vážne, stavte na kvalitné a ozajstné suroviny. Začnite s čokoládou s vysokým obsahom kakaa, ktorá je síce o niečo drahšia a viac horká, avšak svojím obsahom nemôže lacnejším a menej kvalitným alternatívam konkurovať. Určite sa vám niekedy stalo, že ste si kúpili tabuľku čokolády a chodili si po kocke či dvoch ulamovat do večera, kedy ste v ruke držali len prázdny alobal. Niečo také sa s čokoládou s vysokým podielom kakaa nestáva - dáte si dve tri kocky a bohato vám stačí. A podobne to bude fungovať aj s cukrovinkami pripraveným z vysokopercentný čokolády - zjete menej cukroviniek, ktoré budú ale výživovo omnoho kvalitnejšie.

A s ostatnými surovinami to môžete urobiť podobne: Biely cukor odporúčame nahradiť medom, ktorý má úplne inú chuť a jeho výživové kvality sú s bielym cukrom neporovnateľné. Pomerne zaujímavou a chutnou alternatívou sú slivky obsahujúce veľa minerálnych látok a vlákninu. Slivky preukázali svoje priaznivé účinky na reguláciu funkcie čriev, preto sa často používajú pri očistných kúrach. Vy ich ale môžete použiť pri tvorbe výborných vianočných praliniek. Obľúbenou surovinou na vianočné pečivo bývajú orechy - my odporúčame najmä v našich končinách dostupné vlašské orechy, ktoré obsahujú zdravé tuky, vitamíny a sú známe ako superpotravina predchádzajúce množstvu chorôb.

Ak máte všetky zdravé suroviny pripravené v špajzi, poďme sa pozrieť na recepty:


Pralinky z čokolády

Výborné čokoládové pralinky pripravíte behom chvíľky z troch základných surovín. Môžete ich podávať kamarátkam ku kávičke, dať do pusinky deťom alebo si nimi upokojiť nervy po vianočných nákupoch.

suroviny:
250 ml smotany,
200 g kvalitnej horkej čokolády (min. 74% kakaa),
na obalenie: kvalitné kakao, mleté vlašské orechy alebo včelí peľ

Postup: Smotanu zahrejeme a do horúcej dáme nalámanú čokoládu a vymiešame hladkú zmes, ktorú necháme do druhého dňa vychladnúť. Lyžičkou odoberáme a tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v kakau, mletých vlašských orechoch alebo včeľom peľe. Pralinky skladujeme v chladničke.

 

Pralinky zo sušených sliviek

Pomeľte si chutné pralinky zo sušených sliviek a vlašských orechov. Obe suroviny skvele chutia, majú blahodarný vplyv na vaše zdravie a nepriberiete po nich ani gram.

suroviny:
100 g sušených sliviek (najlepšie nesírených),
100 g vlašských orechov


Postup: Ak sú slivky tvrdé, nechajte ich cez noc namočené vo vode a potom ich preceďte a osušte. Orechy namelieme a pridáme ku slivkám a spoločne ich pomelieme buď mlynčekom na mäso, alebo v robote. Vytvarujeme guličky a skladujeme v dóze v chladničke.



Orechové guľôčky

Orechové guľôčky obalené v čokoláde uspokoja maškrtné jazýčky vašich najmenších stravníkov. Krásne vyzerajú a skvele chutia.

suroviny:

200 g vlašských orechov,
1-2 lyžice medu,
na obalenie: horká čokoláda so 74% kakaa alebo kakaový prášok

Postup: Vlašské orechy nasucho na panvici opražíme a necháme ich vychladnúť, vložíme ich do mixéra a najemno rozmixujeme. Ku koncu pridáme podľa chuti med. Z hotovej hmoty tvoríme guličky a tie môžeme obaľovať v rozohriatej či strúhané čokoláde alebo kakau.



zdroj: www.pleva.cz




Späť na zoznam článkov
Zatvoriť

K článku neboli pridané žiadne komentáre vložiť nový komentár

Copyright 2013 - 2019 © Pleva-sk.sk