O mede,včelách

Úvod O mede,včelách

Včelí med ako prírodný produkt včely medonosnej je už od nepamäti používaný nielen ako sladidlo ale aj antimikrobiálny agent, ktorý opäť získava popularitu a našiel svoje uplatnenie v procese hojenia chronických rán a popálenín. Početné klinické skúšky preukázali zlepšenie procesu hojenia, ako aj skrátenie času potrebného na vyliečenie rán. Pozitívne výsledky z klinických štúdii dokázali, že včelí med je vskutku bezpečný a účinný medicínsky antimikrobiálny produkt.

 

V súčasnosti existuje len niekoľko knižných publikácii o včeľom mede a jeho klinických aplikáciách. Z tohto dôvodu sa Ing. Juraj Majtán, PhD z Ústavu zoológie SAV podujal na editovanie novej knihy s názvom “Honey: Current Research and Clinical Applications“, ktorá bola vydaná vo vydavateľstve NovaScience Publishers (New York, USA). Kniha pozostáva z 12 kapitol od významných vedeckých a klinických expertov zo Slovenska, Nemecka, Indie, Malajzie, Chorvátska, Kanady a Alžírska. Jednotlivé kapitoly sa zoberajú antimikrobiálnymi, anti-biofilmovými vlastnosťami medu, potencionálnymi protirakovinotvornými a antidiabetickými vlastnosťami medu. Zaujímavou vlastnosťou medu je aj jeho modulačný účinok na imunitné reakcie a tiež jeho vplyv na aktiváciu kožných buniek. Tieto vlastnosti sú dôležité pri procese hojenia rán. Podstata imunomodulačných vlastnosti medu je diskutovaná v osobitnej kapitole. Dôležitou súčasťou knihy sú klinické aplikácie včelieho medu pri liečbe popálenín, ťažko hojacich sa rán a očných ochorení, ktorým sa venujú posledné 4 kapitoly sprevádzané plnofarebnými obrázkami

 

„Okrem toho, že med je výborné sladidlo, je vhodný na liečenie ťažko sa hojacich rán. Problémom je, že u nás nie je certifikovaný ako liek,“ tvrdí JURAJ MAJTAN. 

Mnohé liečivé účinky včelieho medu sú ľuďom známe už stáročia a naoko to teda vyzerá, že niet čo riešiť. Lenže na to, aby ho mohli lekári legálne využívať, je potrebný ešte dlhý proces schvaľovania.

 

Zabíja baktérie

„Keďže je to prírodný produkt, ľudia si často myslia, že je v ňom plno baktérií. Lenže vysoký podiel cukru zamedzuje ich rastu a množeniu, takže má antibakteriálny účinok. Med je unikátny aj preto, že obsahuje rôzne fenolické látky, flavonoidy a proteíny,“ vysvetľuje výskumník Juraj Majtan zo Zoologického ústavu SAV a Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave, ktorý sa venuje liečivým účinkom medu na hojenie rán. Okrem fenolických látok, ktoré zabíjajú baktérie, obsahuje med organické kyseliny, vďaka ktorým je jeho pH 3,5 až 4,5. Baktérie majú totiž veľmi rady skôr neutrálne pH a pôsobením týchto kyselín sa hodnota pH v rane znižuje.

„V mede sú aj bielkoviny, ktoré sú včelieho a rastlinného pôvodu. Včely doň pridávajú niektoré enzýmy a proteíny, ktoré zohrávajú úlohu pri premene sacharózy na glukózu a fruktózu. Niektoré z týchto látok obsahuje napríklad aj včelia materská kašička,“ dodáva. Zaujímavé je, že med sa v rane podieľa nielen na produkcii peroxidu vodíka, čím ju vlastne dezinfikuje, ale „privoláva“ do rany biele krvinky.

 

Lepší než antibiotiká?

Podstatnou výhodou medu oproti klasickým protibakteriálnym liekom je to, že proti nemu nevzniká rezistencia, čiže odolnosť, ako je bežné pri antibiotikách. „V zahraničí sa pomaly dostáva do povedomia lekárov, pretože náplasti a bandáže, ktoré sa používajú pri pooperačných ranách infikovaných baktériami, sú často neúčinné. Rana potom mokvá a neraz sa to končí amputáciou časti postihnutej končatiny. Preto ako alternatívu používajú med a náklady na liečbu pacienta sú oveľa nižšie. Je veľká škoda, že naši lekári sú k medu takí skeptickí. Lenže bez nich ten pokrok nemôže ísť ďalej,“ hovorí a zdôrazňuje, že sa snaží použiť slovenské medy, ktoré sú kvalitné a svojím účinkom sa vyrovnajú zahraničným.

„Vo svete je už registrovaný medicínsky med, z ktorého sa vyrábajú sterilné bandáže a tie pacientom prikladajú na ranu. Do čaju si ich, samozrejme, nemôžete dať. Ich nevýhodou je, že sú pomerne drahé. Chceli by sme dosiahnuť, aby sa v takejto terapii využívali aj slovenské kvalitné medy. Náš jedľový dokonca nedávno získal ocenenie v zahraničí na prestížnej medzinárodnej včelárskej konferencii.

Najúčinnejšie sú tmavé horské medy, ktoré sú zo živice stromov, vďaka čomu obsahujú polyfenoly. Tie pôsobia proti nemocničným baktériám, podobne ako medicínsky med, ktorý je niekoľkonásobne drahší než slovenský med,“ vysvetľuje a upozorňuje, že základom medicínskeho medu je tzv. Manuka med z Austrálie a Nového Zélandu, bohatý na antibakteriálnu látku metylglyoxál, ktorá je však na druhej strane aj toxická a môže nepriaznivo vplývať na hojenie rán diabetických pacientov. Jednodruhové medy, ako sú agátový alebo repkový, sú takisto účinné, ale nie až natoľko ako horské, v ktorých je minimálne množstvo peľových proteínov.

 

Ešte to potrvá „Napriek tomu, aké má med účinky na liečbu ťažko hojacich sa rán, nemožno ho skúšať na pacientoch bez predchádzajúcej certifikácie. Chceli by sme však na tom spolupracovať so slovenskými klinikami. Ak to niekto chce skúsiť doma, môže, ale musí si dať pozor, aby použil skutočný, nefalšovaný včelí med od zdravých včiel, ktoré neboli liečené antibiotikami. Tie totiž automaticky prechádzajú do ich produktov. Ja keď sa poraním, dávam si trochu medu na vankúšik náplasti, ktorou si prelepím ranu. Med totiž zabraňuje zápalu,“ vraví a tvrdí, že liečivý je aj samotný peľ, ktorý včely zbierajú. Je vynikajúci na imunitu a dodáva energiu, alergici by však mali byť opatrní.

 

 

 

Copyright 2013 - 2018 © Pleva-sk.sk